Lapset eivät voi olla paketteja, joita siirrellään väistöön neljään eri kouluun (Länsiväylä, 2.2.2021)

Espoolaiset lapset eivät voi olla paketteja, joita siirretään väistöön jopa neljään eri kouluun reilun parin vuoden aikana!

Kilon koulun väistösuunnitelma on lasten edun, kehityksen, kasvun ja oppimisen sekä vanhempien arjen ja henkilöstön hyvinvoinnin kannalta kestämätön virkamiesesitys, jonka kaltaista harvoin kuntapäättäjän pöydälle on tuotu. Virkamiesesitys merkitsisi enimmillään 2,5 vuoden aikana jopa 4:ssä eri väistökohteessa kulkemista ja opiskelua. Tätä en voi missään tapauksessa pitkän linjan opetusalan ammattilaisena, perheenisänä ja opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsenenä hyväksyä.

Kilon koulun syystäkin erittäin huolestuneet vanhemmat ovat tuoneet luottamushenkilöille erinomaisesti perusteltuja ja realistisiin faktoihin pohjautuvia vaihtoehtoja, jotka eivät sisältäisi, Espoon kuntatalouden ja opetustoimen koko huomioiden, kovinkaan suuria kustannuslisäyksiäkään. Vaihtoehdot pitävät sisällään mm. väistösuunnitelman hyödyntäen siirto/väistötiloja Kilon/Keran alueella.

Yhdynkin täysin niihin argumentteihin, jotka vanhemmat hyvin ovat tuoneet esille mm. siitä, että alkuperäinen ehdotus väistösuunnitelmasta on täysin kohtuuton vuosiluokkien 2012 (nykyiset kakkoset) ja 2011 (nykyiset kolmoset) osalta, joille tulisi neljä kouluvaihtoa kolmen vuoden sisällä. Erityisen kohtuuton ehdotus on vuosiluokalle 2012 (nykyisen kakkoset), joiden luokkajakoa tiivistetään samassa yhteydessä ja siten myös kaveri- ja opettajasuhteet muuttuvat yhtäaikaisesti, kun koulut vaihtuvat neljästi kolmen vuoden aikana.

On varsin selvää, että näin rajut muutokset kuormittaisivat lasten hyvinvointia ja heikentäisivät oppimismahdollisuuksia suuntaamalla lasten energian oppimisesta sopeutumiseen ja selviytymiseen. Hajasijoitus ja sirpaleinen hallintomalli vaikeuttaisivat koululaisten yhteistoimintaa ja haastaisivat turvallisen kouluympäristön syntymistä. Kokonaisuus olisi myös erittäin kuormittava monille tehostetun ja erityisen tuen oppilaalle sekä uhkaisi henkilöstön hyvinvointia ja jaksamista, mukaan lukien koulun johdon. Vanhempien arjen merkittävästä hankaloitumisesta puhumattakaan. Vastaavia, näin sirpaleisia väistösuunnitelmia ei lautakunta- ja valtuustoaikanani ole eteeni vielä tullut ja toivottavasti ei enää jatkossakaan.

Väistösuunnitelma tulisikin rakentaa huomioiden erikseen ikäluokat, jotka ovat väistössä koko 2,5 vuotta (nykyiset eskarit, ykköset, kakkoset ja kolmoset) ja rakentaen (myös) heille vain yhden väistötilan ratkaisu. Itse tulenkin, samoin vasemmiston valtuustoryhmä, kannattamaan mallia, jossa alustavien tietojen mukaan reilun miljoonan kokonaiskustannuksilla saataisiin yksi siirtokelpoinen väistötila Kilon/Keran lähialueelle, minkä lisäksi vähentyisivät myös koulukuljetuskulut. Asiaa tulee pikaisesti selvittää tarkemmin. Virkamiesesitys onkin rakennettu talouden sopeuttamistoimet ja säästöt edellä – ei oppimisen ja lapsen kokonaisetu, kasvu ja kehitys eikä henkilöstön hyvinvointi edellä. Näin käy, kun valtuuston enemmistö on sitoutunut liian kovaan leikkaus- ja sopeuttamispolitiikkaan syksyllä 2020. Virkamiehet tekevät työtä käskettyään – liian tiukkojen, ellei jopa mahdottomien taloudellisten reunaehtojen keskellä.

Espoossa on tähän asti menty aina lapsen etu ja oppiminen edellä mutta nyt tämä ei näyttäisi toteutuvan Kilon koulun väistössä – lapset eivät ole mitään paketteja, joita voidaan siirrellä, miten sattuu, jopa neljään eri väistötilaan (viiteen eri osoitteeseen) reilun parin vuoden aikana. Ei edes “seikkailumielellä”.

 

Mika-Erik Walls

KL, FM. lehtori, oppimis- ja työhyvinvointitutkija

Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan sekä vasemmiston valtuustoryhmän jäsen

 

 

Linkki Länsiväylän lyhentämään kirjoitukseen tästä